Pàgines

divendres, 25 d’octubre del 2013

Comunicació audiovisual

Hola!

Avui a classe de COED, mentre veiem un vídeo on Guillermo Orozco, el qual parlava de l'educació en comunicació audiovisual, hem hagut de prendre apunts de les idees principals.

Així doncs, per començar direm que hi ha aspectes que requereixen un aprenentatge, una sèrie de tècniques per veure a través dels ulls.
Aquest aprenentatge, no només el transmet una persona, sinó que també pot ser l'escola, la família, els mitjans audiovisuals, entre altres. Tot i això, la primera responsabilitat la té l'escola i la família.
Els mitjans de comunicació, també eduquen, ja que la societat a través del que veuen o escolten adquireixen coneixements.
Cal ressaltar, la idea que tot allò que és visual és complementari d'allò que està escrit o parlat i també s'ha de tenir molt en compte la perspectiva pedagògica.

La comunicació audiovisual i l'oral tenen una lògica diferent, ja que l'oral afecta a la capacitat cognitiva i l'audiovisual crea un missatge emotiu.

Les noves generacions tenen millor disposició, però tot i això han de fer un procés d'aprenentatge per saber si has estat alfabetitzat.

Per finalitzar la classe, ens han passat uns vídeos d'anuncis per veure quin és el missatge de cadascun, la seva llum, música i la sensació que ens transmet. Què us transmet a vosaltres? Quin missatge creieu que ens vol donar?







Aquesta classe m'ha estat molt productiva, ja que m'ha servit per aprendre què aprenen amb la comunicació audiovisual, cosa que mai havia après tan profundament. A més a més, he trobat molt interessant els exemples dels anuncis, ja que realment a vegades ens pensem que un anunci ens vol transmetre un missatge i en realitat ens en transmet un totalment diferent. Per tant, he après que cal analitzar bé les coses que veiem a la televisió, per exemple.

Tot seguit, us deixo el vídeo, extret d'Edu3.cat, on Guillermo Orozco parla de l'educació en comunicació audiovisual.

Què és poesia?

Hola a tothom!

Avui a la classe de COED, hem treballat la poesia. Dos punts importants a ressaltar són:
  • En la poesia, el significat de les paraules va atorgat a la nostra experiència envers aquella paraula.
  • Pel que fa P. Valery, considera que poesia és aquest dubte prolongat entre el so i el sentit.

Així doncs, el poema ens ha de crear una imatge mental i ens ha de transmetre emocions i sentiments.

Jo tenia una idea del que era poesia, ja que l'he treballat en cursos anteriors. Però, tot i pensar que realment sabia exactament el significat, m'he sorprès molt, ja que a través dels dibuixos que hem realitzat per mostrar què és per nosaltres la poesia, he pogut observar que cadascú té una visió diferent i que li ha aportat una cosa diferent.
Ha estat una activitat curiosa i com he dit he pogut observar que cada persona del món veu les coses a la seva manera, ja sigui per les experiències que ha tingut o pel que ha après anteriorment.

Per acabar, us deixo amb el meu dibuix, on vull representar que la poesia pot transmetre tristesa, felicitat, amor o ira i que per realitzar un poema suposa molt de temps per a la persona, la qual l'escriu.



dimarts, 22 d’octubre del 2013

Descripció d'un amic

Hola!

Avui a COED, hem organitzat la classe com si fos una exposició d'un museu. Havíem d'escollir una persona de la classe, amb la qual t'haguessis fixat i fer una descripció d'aquesta, a través d'una fotografia.

Pel que fa al meu cas, vaig escollir a la Mar Calvo. Vaig fer una seqüència de fotos i en vaig escollir dos, en una sortia somrient i a l'altra amb un sol brillant entre les mans. Per què ho vaig fer així? Ben senzill.
Considero a la Mar una persona amb una gran iniciativa, simpàtica i riallera, la qual no li és difícil relacionar-se amb persones desconegudes. D'aquí sorgeix la meva primera fotografia.
A més a més, no és una persona que l'apassioni l'esport, ja que penso que té preferència a gaudir del seu temps lliure amb companyia dels seus amics i amigues.
Sempre va vestida amb molta personalitat, és a dir, crec que té el seu propi estil i penso que això és important, ja que mostra que és una persona amb un grau de seguretat amb ella mateixa i per tant, que brilla per si sola. D'aquí sorgeix la meva segona fotografia.
Així doncs, tinc molt d'interès a conèixer més coses sobre ella, perquè crec que ens podrem entendre molt bé, ja que hi ha trets de la meva personalitat que coincideixen amb els d'ella.


Aquesta activitat, m'ha agradat moltíssim. Encara que portem molt poc temps a la universitat, i sàpiga poques coses de les meves companyes de classe, penso que és una molt bona manera d'apropar-te més a elles i conèixer més a les persones que t'envoltaran durant quatre anys!
Sincerament, recomano molt fer aquesta activitat a altres grups d'escoles, esplais, etc. Ja que és una manera de cohesionar el grup!

Tot seguit, us deixo la fotografia que vaig penjar a l'exposició!


divendres, 18 d’octubre del 2013

Procés de composició escrita

Hola a tothom!

Avui, a la classe de COED, hem parlat sobre el procés de composició escrita. Tot seguit, us explicaré què és el procés de composició escrita i per a què es compon.


El procés de creació és mental. Des de la recerca de la psicologia cognitiva, s’estudia l’expert i el novell a través dels protocols.
Tot en conjunt és el procés que segueixen els experts. Aquests, des del moment que decideixen escriure un text ja interactuen, però de manera no lineal.

Podem trobar, el problema retòric, és a dir, des que vivim una situació on necessitem una resposta és que tenim un problema. Retòric significa que no és real. Dins d’aquest problema trobem què parlaré, a qui parlaré i els propòsits, és a dir, saber què volem. Per tant, després de tot aquest problema comença el tipus de text.

Per altra banda, trobem la Memòria a llarg termini, la qual és el fruit del treball en el qual hi ha experiència i teoria, és a dir, és el coneixement que tenim sobre el món.

Per tant, si a més de fer plans, redactar i revisar tenim en compte la situació de comunicació i la memòria a llarg termini tindrem èxit segur.

Així doncs, un petit resum de tot el que he dit anteriorment seria que,a part de conèixer l’audiència, s’ha de saber quines són les meves possibilitats. Després he de decidir el tipus de text i tot seguit s’ha de tenir en compte la memòria a llarg termini.
Després m’hauré d'organitzar i redactaré, però sempre amb un control. Un cop redactat s’ha de revisar, i això serà una tasca mental.
Aquesta revisió s’ha de fer de continguts (coherència, cohesió i adequació), gramatical i de convencions (correcció i variació).

Considero que aquesta classe ha estat interessant, ja que és molt important saber com hem d'escriure i quins aspectes hem de tenir en compte i quins no tant. Per tant, m'ha ajudat a, en el moment que estigui escrivint, fixar-me més amb trets importants com ara la situació de comunicació i així realitzar una bona redacció o composició escrita.

Finalment, us deixo amb una fotografia del resum que he realitzat sobre aquest tema tractat.



Anàlisi d'un bloc

Hola de nou a tothom!

Un cop realitzat el comentari del llibre "Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents" de Francesc Balagué i Felipe Zayas, hem fet un exercici on cadascú havia de comentar un o diversos blocs que li agradessin, mitjançant els conceptes que hem après amb el llibre.

Així doncs, aquí us deixo el document on he realitzat aquesta activitat:

             

Aquesta activitat m'ha servit, a més a més per observar la diversitat de blocs que hi ha al món, per fixar-me en detalls que tenen els blocs, que abans no m'hi fixava, els quals et diuen si realment aquell bloc és correcte, si la seva organització és l'adequada o si li falten certs aspectes.
A vegades, amb un simple cop d'ull podem pensar que està fent fet i que el podríem posar com exemple, però si ens hi fixem bé, és quan veiem la gran diferència que tenen alguns blocs amb uns altres.

Us deixo, altres blocs que m'han agradat o m'han cridat l'atenció:


dimecres, 16 d’octubre del 2013

Llibre usos educatius dels blogs - Francesc Balagués i Felipe Zayas

Hola a tothom!

Un cop llegit el llibre que teníem com a lectura obligatòria de l'assignatura, el vam comentar a classe i en vam ressaltar alguns conceptes. Aquests són:

Extret de: www.blocdeblocs.net

Què és un bloc?
Un bloc és un lloc web periòdicament utilitzat que recopila textos, articles...Permet interactuar amb l'autor, és fàcil d'utilitzar, permet treballar a l'aula i a distància i fer debats, reflexions, entre altres.

Comparació de diferents plataformes
  • Blogger: disposa de pàgines estàtiques, no permet pujar arxius, permet controlar comentaris, no permet organitzar les categories, entre altres.
  • Wordpress: disposa de pàgines estàtiques, permet pujar arxius, permet controlar comentaris i té antispam, permet organitzar les categories, entre altres.
  • El Tumblr: té software lliure, és a dir, pots modificar-ho fins on sàpigues, a més pot agafar-lo i copiar-lo.

Classes de blocs
Dins dels blocs educatius podem trobar:
  • Blocs de centre: fa referència als blocs de les escoles.
  • Blocs de professors: destinats a reflexions per a compartir amb els altres. 
  • Blocs de seminaris i cursos formatius del professorat TIC: s'utilitza com a recurs perquè els assistents tinguin informació a disposició de manera permanent.
  • Blocs d'aula: dins d'aquests podem trobar els Bloc de professors: proporcionar als alumnes informació; Bloc alumnes-professors: pot servir com a quadern digital, per crear debats en els alumnes, compartir la lectura d'un llibre, etc. Finalment hi ha el Bloc alumnes que és creat pels propis alumnes on pengen treballs, informació, truca, etc.
Perquè quedi més clar, he realitzat dos CmapTools:





Qui és Freinet?

Freinet és un dels més destacats de l'Escola Nova, va introduir noves eines per aprendre a comunicar a l'escola, creia que comunicar és fonamental. Alguna de les eines que va introduir van ser la revista escolar (dóna responsabilitat a l'alumne, era una tasca col·laborativa), va introduir les cartes (alumnes es comuniquem amb altres alumnes de fora o de l'escola i parlen temes d'escola), també introdueix la impremta i l'assemblea de classe.



Implicacions socials i educatives
Un blogaire és aquell crea i manté actualitzat el seu bloc. Per norma general el bloc no és considerat només com un aparador on mostrar els propis escrits. Sovint es cerca i es demana la interacció entre l'autor i els lectors a través dels comentaris que aquests darrers poden fer a cada article i les respostes de l'autor.

També és freqüent (i aconsellable) afegir/trobar en un bloc una llista d'enllaços a altres blocs (aquesta llista rep el nom de blogroll)

El concepte blogosfera educativa engloba el conjunt de blocs sobre aquesta temàtica i les interaccions entre els blocaires, els lectors del bloc i els altres blocaires.

La senzillesa d'ús dels blocs i les seves possibilitats per facilitar la comunicació interpersonal ha fet que molts educadors l'hagin adoptat amb entusiasme i els facin servir per opinar, compartir recursos, explicar experiències... Així van néixer els EduBlogs o blocs educatius.


Que és la WEB 2.0?
eina que permet la creació de contingut i compartir-lo.

Usos dels blogs
Els blogs serveixen per pensar, escriure, participar i compartir.