Pàgines

divendres, 29 de novembre del 2013

Poema felicitat - Jolene

Hola a tothom!

Avui a la classe de COED, una part de la classe, hem recitat el poema que ens havíem preparat cadascú. Hi ha hagut, una gran diversitat de poemes, pel que fa als temes. Però, pel que fa els autors, la majoria eren autors coneguts com ara Joan Salvat Papasseit, Joan Maragall, entre altres.


Tot seguit, us mostro el poema que jo he recitat, el qual l'he extret d'una pàgina de poemes i no és d'una autora coneguda. A més a més, també us deixo el link de dos dels autors que he esmentat anteriorment, els quals han estat els autors "estrella" pel que fa als poemes recitats avui.


Poema (Extret de: http://relatsencatala.cat)
         

Joan Maragall: http://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_Maragall
Joan Salvat Papasseit: http://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_Salvat-Papasseit



Aquesta sessió ha estat molt enriquidora, ja que considero que escoltar poemes és molt important, perquè la persona que el recita intenta expressar el que ella sent amb aquell poema o el que vol transmetre. No hi ha res millor que les altres persones et transmetin els seus sentiments i emocions, ja que és una dels aspectes que ens fa créixer com a persones.

dijous, 28 de novembre del 2013

Eines de suport al pensament

Bon dia pel matí!

A la classe de GTIC hem explicat diversos programes, els quals es poden utilitzar per diverses situacions.

Primer de tot, hem diferenciat que poden haver-hi dos tipus de vídeos. Per una banda, el vídeo-lliçó i per altra els motivadors, que serveix per sensibilitzar, convèncer, etc.

Tot seguit, ens hem après que hi ha diversos programes com ara:

Glogster
Serveix per fer pòsters i ens podem comunicar a través d'aquest.

Padlet (suro virtual)
Serveix per tenir organitzades les informacions, idees, recordatoris... S’hi poden posar imatges i textos i podem organitzar-ho amb columnes.

Un dels avantatges que té és que, per crear un mur no cal password, però s’ha de compartir l’enllaç.

Wordle.net
Ens podem comunicar de manera visual. La paraula més gran és la paraula que es repeteix més vegades. Així doncs, es mostra quines són les paraules més importants.
En els blogs també hi és aquesta opció.

Els mapes conceptuals
Els mapes conceptuals van ser creats per Joseph D. Novak i han esdevingut una tècnica fonamental per a representar el pensament a l'educació
La creació d'un mapa conceptual ens pot ajudar a organitzar els nostres coneixements i a ampliar la nostra perspectiva en relació a un tema. Ordenar les idees és molt importat per l'estructura i l'organització.
Pel que fa a mapes conceptuals, podem trobar el programa CmapTools.

Flujograma
Amb aquest programa utilitzem l’hemisferi esquerre, és a dir, el racional, lluny de les emocions.

Mapes mentals
És un diagrama que s’utilitza per representar les paraules, idees, tasques, o altres conceptes lligats i disposats radialment al voltant d’una paraula clau o d’una idea central. S’utilitza per a la visualització i estructura de les idees, i també com a ajuda per a l'estudi, planificació, organització, etc.
Un programa per treballar els mapes mentals és: http://www.mindmeister.com/es


Aquest conjunt d'aquests programes, m'han servit per ampliar el meu ventall de coneixement de les eines de suport al pensament.
Considero que és important que coneguem nomes formes per crear esquemes, organitzar o planificar idees, etc. A més a més, els moments en els quals vivim el món que engloba la tecnologia i l'Internet, és molt important.


Tot seguit, us deixo amb algunes pràctiques que he fet utilitzant alguns d'aquests programes esmentats anteriorment o alguns exemples ja creats:

CmapTools


També us deixo el link, perquè pugueu accedir des d'Internet: 


Exemple de mapa mental



Finalment també he creat un Gliffy:




dimarts, 26 de novembre del 2013

Treball d'identitat i territori

Hola de nou!

Avui la meva companya Mar i jo, hem exposat el treball d'identitat i territori. L'hem enfocat amb el tema de la fam al món i a través d'aquest hem explicat les nostres experiències en països del tercer món com ara l'Índia, Kènia i Bolívia.

L'exposició l'hem acompanyada d'un Prezi, a la dreta, al link que us enllaço perquè pugueu veure els meus Prezis, i també de fotografies que hem trobat impactants de situacions de fam al món i de les nostres pròpies experiències.



He gaudit moltíssim aquest treball. Per una banda, perquè la fam sempre ha estat un tema que m'impacta molt i m'interessa i per altra banda, perquè crec que és necessari que es conscienciï contínuament a la gent dels problemes que hi ha al món, entre ells la fam, ja que no tot és alegria i felicitat, sinó que hem de ser realistes que cada dia hi ha milions de persones que moren per una causa totalment imperdonable, que és passar gana.



Finalitzo aquesta entrada amb una de les frases que vaig citar a l'exposició i diu així: "El que no podem seguir permetent és que hi hagi milions de persones que tinguin primesa extrema i n'hi hagi d'altres que tinguin problemes per sobrepès o dit d'una altra manera, no podem permetre que hi hagi persones que morin per falta d'aliment i n'hi hagi d'altres que tinguin un excés."

Tot seguit, us deixo un dels vídeos que vam posar a l'exposició, on ens mostra el que la meva companya Mar va fer durant la seva estança a Bolívia:

             

dilluns, 25 de novembre del 2013

Pautes del treball d'identitat i territori

Hola a tothom!

Demà la Mar Calvo i jo hem de presentar el treball d'identitat i territori que hem estat preparant setmanes abans. Per fer-ho, hem hagut de seguir unes pautes que hi havia al bloc de GTIC.

Pel que fa als objectius, havíem d'explicar, amb un temps de 8-10 minuts, el nostre tema per tal de convèncer el públic i posar en pràctica els coneixements de la comunicació oral, escrita i digital.

Per altra banda, pel que fa a les pautes de treball, s'havia de fer per parelles i preparar un tema per tal de ser exposat oralment amb el suport dels mitjans audiovisuals.
A més a més, havíem de repartir el temps per tal que les dues persones poguéssim exposar una estona similar però respectant la lògica comunicativa. Així doncs, havíem de tenir en compte el que volíem comunicar, l’estructura de l’exposició i la captació del públic, utilitzant les estratègies comunicatives.

Desitjo, que aquesta exposició ens vagi molt bé, ja que l'hem estat preparant durant molt de temps i a més a més, crec que és un treball que ens ha enriquit a les dues, tant pel que fa als nostres coneixements, com a la sensibilitat que teníem respecte al tema del treball.
He gaudit molt amb la realització d'aquest treball, espero que els nervis no em facin una mala jugada!

Aquí us deixo una fotografia, perquè us imagineu el tema que tractarem a la nostra exposició.

divendres, 22 de novembre del 2013

Digues de què parlaràs, parla'n i digues de què has parlat


Hola a tothom!

Avui a la classe de COED, hem apliat el punt nou del decàleg de com parlar bé en públic, que vam crear anterioment, és a dir, l'estructura del discurs.

En l'estructura del discurs, podem trobar:
  • Introducció: on es presenten el tema i els objectiu (5-10%).
  • Desenvolupament: on es transmeten les informacions en un cert ordre lògic (80-90%).
  • Conclusió: on es fa un síntesi final i es tanca el discurs (5-10%).

Un cop dit això, ampliarem cada apartat. Per tant, pel que fa la introducció:
  • En el públic, si es fa un bon començament, aquest mostra més interès i crea l’expectació necessària per mantenir-la.
  • En l’orador, si aconsegueix fer un bon començament, guanyarà seguretat, ja que al principi s’acostuma a utilitzar recursos que generen inseguretat.
Així doncs, direm que "Allò que comença bé, està mig acabat".
Les fórmules introductòries que podem utilitzar són:
  1. Definició: breu comentari sobre el títol del tema.
  2. Presentació d’objectius: explicitar-los motiva i centra l’atenció dels oients.
  3. Presentació del guió: molt apropiat per a discursos expositius i per a sessions pràctiques.
  4. Preguntes: una manera d’anticipar-se.
  5. Lectura mental: esmentar algunes preconcepcions que hipotèticament té l’auditori.
  6. Documentació: mostrar alguna notícia o dades recents. Cal escollir-ne de senzilles, fàcils.
  7. Afirmació provocadora: donar una opinió atrevida, una dada espectacular.
  8. Anècdota: historieta ben escollida o una anècdota personal, amb certa intriga i que condueixi al tema; breu i relacionada amb el tema.

Pel que fa al desenvolupament, hi trobarem els arguments i idees, les quals han de ser poques però ben desenvolupades. S’ha de fer una selecció i posar en ordre les idees segons l’objectiu del discurs que pot ser:
  • Per informar: podem utilitzar una estructura descriptiva o cronològica.
  • Per a convèncer: utilitzarem una estructura inductiva o SAP, és a dir, informació de casos concrets per arribar a la idea general que explica tota la informació anterior i que funciona com a conclusió. D’específic a general.

Per mantenir l’atenció del públic l’orador utilitzarà l’humor, anècdotes, etc.

Finalment pel que fa la conclusió, les seves funcions bàsiques són:
  • Tancar el discurs.
  •  Agafar les 3 o 4 idees principals i oferir una visió global del missatge.
  • Deixar una bona impressió final en les persones que ens han escoltat és MOLT IMPORTANT.

Allò que diguem o no serà el que determini el contingut que  el nostre públic capti.
També, hem de tenir fórmules de tancament, com ara:
  • Connectar amb la introducció.
  • Resumir els punts principals.
  • Invitació a l’acció.
  • Anunci d’un esdeveniment futur.
  • Promesa.
  • Apel·lar als sentiments.
Per altra banda, també hem tractat quina és la llengua que hem d'utilitzar en un discurs expositiu. Aquesta:
  • Ha de ser neutra, precisa i accessible.
  • No ha d’estar influïda per la prosa escrita o tècnica.
  • Cal oferir definicions dels termes més especialitzats o abstractes.
  • Són necessaris: els connectors que cohesionin el discurs (perquè, per tant, en canvi...) i també els marcadors textuals que ordenin el discurs (en primer lloc, en segon lloc, en resum...).


Considero que, tot el que he explicat anteriorment és molt important com crearem un text o un discurs sense saber exactament aquestes tres fonamentals parts?
Aquesta classe m'ha servit per reforçar les tres parts del discurs i per aprendre formes per tractar-les a l'hora de fer una exposició. A més a més, també he après, quin és el llenguatge que he d'utilitzar, tot i això potser en un moment de nervis, se me n'escapa algun!!

Us deixo, un CmapTools, que he realitzat perquè quedi clar quins són les tres parts d'un discurs.




dijous, 21 de novembre del 2013

Treballem amb Viquipedia

Hola de nou!

Vam estar treballant i aprofundint el tema de Viquipèdia i vam respondre unes preguntes, per tal que quedés clar alguns aspectes importants. Així doncs, aquí us deixo un petit resum. 

Podem observar que a Wiquipedia hi ha molta més informació en anglès que en català. Això suposaria un desavantatge, pel fet que, a vegades, en un idioma es pot donar una informació diferent que en un altre... Però per altra banda, és un avantatge, ja que com hem dit a vegades encara que en un idioma hi podem trobar molta més informació o dades rellevants que en un altre i s'hagués, simplement, de traduir, la informació la tindríem.

Pel que fa, la relació que hi ha entre la Wikipedia i la wiki podríem dir que la wiki és un lloc web col·laboratiu, el qual es pot editar des del navegador pels usuaris. Aquests poden crear, editar, esborrar i enllaçar el contingut de la pàgina web. Per tant, han utilitzat el programa de wiki per realitzar la Wikipedia.

Tots els articles de la Wikipedia segueixen unes mateixes pautes, per això tots tenen una semblança. Així doncs, al principi sempre hi podem trobar una definició completa del mot cercat, després trobem la taula de continguts on ens organitza tota la informació que vindrà després i finalment després trobem cada part de la taula anterior explicat amb detall.
A més a més, a la dreta sempre hi acostumen a trobar fotografies, sobre el tema o el mot tractat i a l'esquerra hi trobem enllaços de la Wikipedia com ara el Portal, Portal temàtic, Article a l'atzar, entre altres i a més a més hi trobem una llista d'idiomes en el qual podem trobar la informació sobre el mot que hem cercat des d'un principi.
Per finalitzar, a sota de tot de la pàgina hi trobarem les referències utilitzades per tota la informació i ens recomanen altres pàgines d'interès relacionades amb el tema que estem tractant.

Pel que fa al llenguatge, acostuma a ser formal i es fan servir alguns mots específics o concrets sobre el tema tractat.

La Wikipedia com hem dit, pot contribuir-hi i editar qualsevol persona, però sota diverses condicions com ara responsabilitat, civisme, conducta legal, bona i sota unes condicions d'ús i normes. Tot i això, podem trobar actes de vandalisme, que serien els canvis, addicions o esborrats fets amb intenció expressa de danyar el projecte o sense prendre en compte les seves conseqüències negatives. Els casos més corrents de vandalisme són afegir bromes, atacs personals, etc; esborrar articles o parts d'articles sense cap raó; fer spam; fer vandalisme furtiu, és a dir, afegir informació o canviar dades importants intentant que no sigui gaire evident; crear redireccions ofensives o senzillament incorrectes i guerres d'edicions, les quals es podrien considerar vandàliques en alguns casos. Quan hi hagi vandalisme s'haurà de prendre unes mesures a través de les eines que ens ofereixen per controlar-ho, tot i això hi ha molts correctors automàtica.

Tot hi haver, vandalisme el que es diu a la Wikipedia, sempre és cert, ja que aquesta intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de tots els angles possibles i que també s'hi afegeixin enllaços perquè altres usuaris puguin verificar que la informació sigui correcta, els enllaços són molt importants.

A la Wikipedia podríem trobar les llistes de seguiment que són unes llistes d'articles, que tu has triat i qualsevol persona que faci un canvi en algun d'aquests articles se t'avisarà, per tal de saber que es fa amb els seus articles.

Com hem dit tothom pot crear, modificar, enllaçar i esborrar continguts de la web. Per fer-ho només cal fer clic a l'enllaç "modifica" al capdamunt de la pàgina que vulgueu canviar. Això, portarà a una pàgina amb un quadre de text que conté el text de la pàgina. Aquí només s'haurà d'escriure o modificar el que es vulgui i fer un clic a "Desa la pàgina".
Tot i això, abans de tot s'haurà de tenir en compte el Llibre d'estil, el qual té l'objectiu de fer les coses semblants, ja que així serà més fàcil de llegir i de fer servir i més fàcil d'escriure i editar. A més a més, ens recomanen que si volem començar es pot provar a la pàgina de proves.


Un cop explicades les idees bàsiques que cal saber de la Wikipedia, també cal tenir en compte la diferència entre les enciclopèdies clàssiques i la Wiquipèdia, la qual la primera és que les enciclopèdies clàssiques són físiques i elaborades amb paper i la segona és virtual i no és física. La segona diferència i la detonant per la qual, actualment s’utilitza més la Viquipèdia és perquè està en constant canvi i evolució, és a dir, la informació s’actualitza i es renova molt sovint. Això fa que la informació que tinguem a les nostres mans sigui més nova, la qual cosa és positiva, però també té l’aspecte negatiu de la possibilitat que la informació que estiguem consultant no sigui del tot certa.

Per altra banda, podem trobar els projectes germans, que són projectes que componen la fundació Wiquipedia com ara Wikiquipedia, Wikcionari, Wikiquote, Wikilibros, Wikisource, Wikispacies, Wikinoticias, Wikiviersidad, Wikimedia Commons, Meta i MediaWiki.

Finalment, cal explicar què és una eduwiki. Per tant, és un wiki utilitzat amb objectius educatius a l’aula o en entorns d’aprenentatge. És un nou model de treball col·laboratiu entre professors i alumnes. A més de ser un lloc web on poden participar en la seva construcció.


Un dels aspectes més importants de la Wikipedia és els cinc pilars dels quals consta i aquests són:

 La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, i de les enciclopèdies especialitzades. La Viquipèdia no és un     diccionari.



La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral", és a dir, vol oferir la informació des de tots els angles possibles. A més a més, també cal citar l'enllaç d'on s'ha extret la informació per tal que altres usuaris puguin observar si aquella               informació és "vertadera" o no.

La Viquipèdia és de contingut lliure. Per tant, tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. Sempre respectant els drets d'autor.

La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. És a dir, s'han de respectar els altres usuaris i si no es comparteix la mateixa opinió s'ha de respectar-la i no crear situacions conflictives ni guerres d'edicions. S'ha d'actuar sempre en bona fe.

La Viquipèdia no té normes inamovibles. Això significa, que s'han de complir unes normes mínimes però la resta es poden modificar. Per tant, són flexibles, es pot modificar el que està escrit sense por, et pots equivocar, ja que una altra persona et podrà corregir a tu.


Tota aquesta informació és extreta de: (www.wikipedia.com


Finalment, amb la meva companya hem realitzat un treball col·laboratiu amb la Viquipèdia. En el qual, hem observat les mancances que hi havia entre les pàgines en llengua catalana i en llengua castellana. Així doncs, hem afegit a l'apartat de "Facultats i escoles" de la pàgina Universitat Ramon Llull de la Viquipèdia en català.
Aquí us mostro el link, per tal que el pugueu visitar:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Universitat_Ramon_Llull


Aquest treball, ha fet que ampliés els meus coneixements amb Viquipèdia i que conegués aspectes importants que desconeixia d'aquesta com ara els pilars, esmentats anteriorment. 
A més a més, el fet de fer la pràctica, és a dir, l'entrada a Viquipèdia també m'ha fet pensar que jo també puc ajudar que altres persones del món puguin adquirir informació de diversos temes. Així doncs, a partir d'ara si algún dia, navegant per Viquipèdia, observo algun error o alguna manca d'informació no dubtaré a corregir-ho o a col·laborar.



                              

divendres, 15 de novembre del 2013

Conferència de les pissares digitals

Hola a tothom!

Avui, a l'auditori de la Universitat, Marta Palet i Jordi Bigas, mestres d'Educació Primària i Infantil de l'escola Mare de Déu de la Mercè, van venir a fer una conferència, en la qual van parlar de les pissarres digitals.


Fa un any que els nens i nenes d'aquesta escola van començar a utilitzar els Ipads. L'Ipad és una eina amb la qual podem aprendre continguts i alhora jugar.
Els dos mestres van crear "educaplay.com", la qual és una pàgina web, molt útil i dinàmica, que serveix com una eina gratuïta en català perquè els mestres puguin crear materials.
A la conferència es van ensenyar diferents jocs amb les pissarres digitals i amb els Ipads que feien servir els nens d'Educació Infantil i Primària a les aules. 

Pel que fa la meva opinió, respecte a aquesta conferència, crec que és interessant que en els nens i nenes se'ls hi ensenyi noves maneres d'aprendre i cercar informació. Però crec, que això ha de ser fins a un cert punt, ja que també cal mantenir les eines o materials tradicionals com serien diccionaris, jocs de taula, etc... els quals també ens enriqueixen igual o més.
Però tot i això, no descarto, en cap moment, que ens hem d'anar innovant amb les noves tecnologies.