Pàgines

dijous, 21 de novembre del 2013

Treballem amb Viquipedia

Hola de nou!

Vam estar treballant i aprofundint el tema de Viquipèdia i vam respondre unes preguntes, per tal que quedés clar alguns aspectes importants. Així doncs, aquí us deixo un petit resum. 

Podem observar que a Wiquipedia hi ha molta més informació en anglès que en català. Això suposaria un desavantatge, pel fet que, a vegades, en un idioma es pot donar una informació diferent que en un altre... Però per altra banda, és un avantatge, ja que com hem dit a vegades encara que en un idioma hi podem trobar molta més informació o dades rellevants que en un altre i s'hagués, simplement, de traduir, la informació la tindríem.

Pel que fa, la relació que hi ha entre la Wikipedia i la wiki podríem dir que la wiki és un lloc web col·laboratiu, el qual es pot editar des del navegador pels usuaris. Aquests poden crear, editar, esborrar i enllaçar el contingut de la pàgina web. Per tant, han utilitzat el programa de wiki per realitzar la Wikipedia.

Tots els articles de la Wikipedia segueixen unes mateixes pautes, per això tots tenen una semblança. Així doncs, al principi sempre hi podem trobar una definició completa del mot cercat, després trobem la taula de continguts on ens organitza tota la informació que vindrà després i finalment després trobem cada part de la taula anterior explicat amb detall.
A més a més, a la dreta sempre hi acostumen a trobar fotografies, sobre el tema o el mot tractat i a l'esquerra hi trobem enllaços de la Wikipedia com ara el Portal, Portal temàtic, Article a l'atzar, entre altres i a més a més hi trobem una llista d'idiomes en el qual podem trobar la informació sobre el mot que hem cercat des d'un principi.
Per finalitzar, a sota de tot de la pàgina hi trobarem les referències utilitzades per tota la informació i ens recomanen altres pàgines d'interès relacionades amb el tema que estem tractant.

Pel que fa al llenguatge, acostuma a ser formal i es fan servir alguns mots específics o concrets sobre el tema tractat.

La Wikipedia com hem dit, pot contribuir-hi i editar qualsevol persona, però sota diverses condicions com ara responsabilitat, civisme, conducta legal, bona i sota unes condicions d'ús i normes. Tot i això, podem trobar actes de vandalisme, que serien els canvis, addicions o esborrats fets amb intenció expressa de danyar el projecte o sense prendre en compte les seves conseqüències negatives. Els casos més corrents de vandalisme són afegir bromes, atacs personals, etc; esborrar articles o parts d'articles sense cap raó; fer spam; fer vandalisme furtiu, és a dir, afegir informació o canviar dades importants intentant que no sigui gaire evident; crear redireccions ofensives o senzillament incorrectes i guerres d'edicions, les quals es podrien considerar vandàliques en alguns casos. Quan hi hagi vandalisme s'haurà de prendre unes mesures a través de les eines que ens ofereixen per controlar-ho, tot i això hi ha molts correctors automàtica.

Tot hi haver, vandalisme el que es diu a la Wikipedia, sempre és cert, ja que aquesta intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de tots els angles possibles i que també s'hi afegeixin enllaços perquè altres usuaris puguin verificar que la informació sigui correcta, els enllaços són molt importants.

A la Wikipedia podríem trobar les llistes de seguiment que són unes llistes d'articles, que tu has triat i qualsevol persona que faci un canvi en algun d'aquests articles se t'avisarà, per tal de saber que es fa amb els seus articles.

Com hem dit tothom pot crear, modificar, enllaçar i esborrar continguts de la web. Per fer-ho només cal fer clic a l'enllaç "modifica" al capdamunt de la pàgina que vulgueu canviar. Això, portarà a una pàgina amb un quadre de text que conté el text de la pàgina. Aquí només s'haurà d'escriure o modificar el que es vulgui i fer un clic a "Desa la pàgina".
Tot i això, abans de tot s'haurà de tenir en compte el Llibre d'estil, el qual té l'objectiu de fer les coses semblants, ja que així serà més fàcil de llegir i de fer servir i més fàcil d'escriure i editar. A més a més, ens recomanen que si volem començar es pot provar a la pàgina de proves.


Un cop explicades les idees bàsiques que cal saber de la Wikipedia, també cal tenir en compte la diferència entre les enciclopèdies clàssiques i la Wiquipèdia, la qual la primera és que les enciclopèdies clàssiques són físiques i elaborades amb paper i la segona és virtual i no és física. La segona diferència i la detonant per la qual, actualment s’utilitza més la Viquipèdia és perquè està en constant canvi i evolució, és a dir, la informació s’actualitza i es renova molt sovint. Això fa que la informació que tinguem a les nostres mans sigui més nova, la qual cosa és positiva, però també té l’aspecte negatiu de la possibilitat que la informació que estiguem consultant no sigui del tot certa.

Per altra banda, podem trobar els projectes germans, que són projectes que componen la fundació Wiquipedia com ara Wikiquipedia, Wikcionari, Wikiquote, Wikilibros, Wikisource, Wikispacies, Wikinoticias, Wikiviersidad, Wikimedia Commons, Meta i MediaWiki.

Finalment, cal explicar què és una eduwiki. Per tant, és un wiki utilitzat amb objectius educatius a l’aula o en entorns d’aprenentatge. És un nou model de treball col·laboratiu entre professors i alumnes. A més de ser un lloc web on poden participar en la seva construcció.


Un dels aspectes més importants de la Wikipedia és els cinc pilars dels quals consta i aquests són:

 La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, i de les enciclopèdies especialitzades. La Viquipèdia no és un     diccionari.



La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral", és a dir, vol oferir la informació des de tots els angles possibles. A més a més, també cal citar l'enllaç d'on s'ha extret la informació per tal que altres usuaris puguin observar si aquella               informació és "vertadera" o no.

La Viquipèdia és de contingut lliure. Per tant, tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. Sempre respectant els drets d'autor.

La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. És a dir, s'han de respectar els altres usuaris i si no es comparteix la mateixa opinió s'ha de respectar-la i no crear situacions conflictives ni guerres d'edicions. S'ha d'actuar sempre en bona fe.

La Viquipèdia no té normes inamovibles. Això significa, que s'han de complir unes normes mínimes però la resta es poden modificar. Per tant, són flexibles, es pot modificar el que està escrit sense por, et pots equivocar, ja que una altra persona et podrà corregir a tu.


Tota aquesta informació és extreta de: (www.wikipedia.com


Finalment, amb la meva companya hem realitzat un treball col·laboratiu amb la Viquipèdia. En el qual, hem observat les mancances que hi havia entre les pàgines en llengua catalana i en llengua castellana. Així doncs, hem afegit a l'apartat de "Facultats i escoles" de la pàgina Universitat Ramon Llull de la Viquipèdia en català.
Aquí us mostro el link, per tal que el pugueu visitar:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Universitat_Ramon_Llull


Aquest treball, ha fet que ampliés els meus coneixements amb Viquipèdia i que conegués aspectes importants que desconeixia d'aquesta com ara els pilars, esmentats anteriorment. 
A més a més, el fet de fer la pràctica, és a dir, l'entrada a Viquipèdia també m'ha fet pensar que jo també puc ajudar que altres persones del món puguin adquirir informació de diversos temes. Així doncs, a partir d'ara si algún dia, navegant per Viquipèdia, observo algun error o alguna manca d'informació no dubtaré a corregir-ho o a col·laborar.



                              

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada